Hoppa till huvudinnehållet

Gratis mensskydd på högskolor och universitet

Idag är gratis mensskydd på skolan något som vi inte tar för givet. Att erbjuda gratis mensskydd på högskolor och universitet kan bidra till en mer jämställd vardag och förbättrad studieförmåga. Flera studier visar också på att fler kvinnor än män pluggar vidare efter gymnasiet.

Student protesterar mot mensfattigdom – kräver gratis mensskydd på högskolor och universitet i Sverige.

Gratis mensskydd på universitet – en självklarhet eller en lyx?

Ska mensskydd vara gratis på högskolor och universitet? Det är en konstant debatt och Universitetslärarens granskning visar att många lärosäten saknar eller nedprioriterar gratis mensskydd till anställda. Bara 16 lärosäten erbjuder gratis mensskydd till sina studenter. Samtidigt så var 2025 års tema för internationella kvinnodagen “Speed Acceleration” – vilket handlar om att skynda på jämställdhetsarbetet i samhället. Om vi fortsätter i samma utvecklingshastighet kommer inte samhället att vara jämställt före år 2150, vilket är om cirka 5 generationer.

Hur många av Sveriges lärosäten har gratis mensskydd?

Universitetslärarens granskning skickade ut en enkät till 38 högskolor och universitet, varav 16 uppgav att de erbjuder gratis mensskydd till sina studenter och 6 erbjuder sina anställda. Här är en lista på alla lärosäten som uppgav att de antingen erbjuder gratis mensskydd till anställda eller studenter:

• Lunds Universitet
• Försvarshögskolan
• Mälardalens universitet
• Beckmans designhögskola
• Jönköping University
• Karolinska institutet
• Luleå Tekniska universitet
• Högskolan Kristianstad
• Högskolan i Halmstad
• Umeå Universitet
• Karlstads Universitet
• Konstfack
• Malmö University
• Sophiahemmet Högskola
• Stockholms konstnärliga högskola
• Södertörns högskola

Försvarshögskolan, Mälardalens universitet, Beckmans designhögskola och Jönköping University erbjuder gratis mensskydd med hjälp av Herbox. Utöver detta så har vi på Herbox nyligen startat samarbete med fler universitet, Umeå universitet och Blekinge Tekniska Högskola.

Mensskydd- en kostnadsfråga?

Många skolor tycker att det är för dyrt att erbjuda gratis mensskydd till alla sina elever, men är det dyrare att inte göra det? En av tio personer missar en lektion på grund av mens. Kostnader av att elever inte kommer till skolan på grund av mens eller missar lektioner kan i längden bli dyrare än den totala kostnaden av att utrusta skolan med mensskydd. Om en skola väljer att erbjuda gratis mensskydd till sina anställda och elever kan det vara möjligt att skolan tjänar på det i längden.

Kostnaderna för fria mensskydd kan uppfattas som hög, men någonstans är det elever och anställda som får betala priset på skolor som väljer att inte tillhandahålla mensskydd. Kostnaden för mensskydd för en person under en livstid är mellan 50 000 och 80 000 kr. Att erbjuda gratis mensskydd på skolan är inte bara bra för att öka tryggheten och jämställdheten på skolan, det kan också bidra till att fler trivs och rekommenderar skolan till andra.

Studenter på universitet pluggar tillsammans – tillgång till gratis mensskydd skapar tryggare studiemiljö.

Hur hanterar lärosäten i andra länder gratis mensskydd?

Skottland var först i världen att införa gratis mensskydd i alla lärosäten och myndigheter. Lagen om gratis mensskydd trädde kraft i augusti 2022 och kallas the Period Products Act.

I februari 2021 tillkännagav Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern att alla skolor i landet skulle börja erbjuda gratis mensskydd. Beslutet fattades bland annat för att förbättra skolnärvaron, då officiell statistik visade att en av tolv unga tvingades stanna hemma från skolan på grund av brist på mensskydd.

Även England valde att ta ett liknande steg genom att införa gratis mensskydd för elever i både grund- och högre utbildning. Initiativet, som skulle träda i kraft vid nästa läsårsstart, syftade till att bekämpa så kallad ”period poverty” – en situation där personer av ekonomiska skäl saknar tillgång till nödvändiga hygienartiklar under menstruation.

I Finland har frågan om gratis mensskydd också diskuterats. Finska Kvinnoförbundet har betonat att tillgång till mensskydd är en fråga om jämställdhet och föreslagit att Finland bör följa Skottlands exempel genom att tillhandahålla gratis mensskydd för alla som menstruerar, vilket i förlängningen kommer innebära att mensskydd kommer vara tillgängliga på alla skolor om förslaget träder i kraft.

Hållbart arbete med mensskydd på skolor

Hur kan skolor och lärosäten tillhandahålla gratis mensskydd på ett hållbart och cirkulärt sätt? Ett viktigt steg är att samarbeta med leverantörer som tar hänsyn till både miljömässig och social hållbarhet – exempelvis genom att erbjuda ekologiska mensskydd, använda automater tillverkade av återvunnet material och aktivt arbeta för kvinnors rättigheter. Genom att välja företag som Herbox kan skolor inte bara säkerställa att alla elever har tillgång till gratis mensskydd, utan också bidra till ett mer hållbart samhälle.

Utöver tillgången på mensskydd är det avgörande att skolor normaliserar samtal om mens redan från tidig ålder. Att inkludera hela klassen i undervisningen, snarare än att begränsa den till flickor, hjälper till att bryta tabun och öka förståelsen för en naturlig del av livet. Genom att sprida kunskap skapas en mer inkluderande skolmiljö där ingen ska behöva känna sig obekväm eller begränsad på grund av sin menstruation.

Herbox dispenser för tamponger och bindor monterad på rosa kakelvägg – en lösning för gratis och tillgängliga mensskydd på skolor.

Hur gör man för att skaffa gratis mensskydd på högskolan?

Vill du att din skola ska erbjuda gratis mensskydd? Det finns flera sätt att lyfta frågan om gratis mensskydd på skolan. Ett enkelt första steg är att prata med skolsköterskan, som kan ta upp frågan med rektorn. Du kan också vända dig direkt till din mentor eller skolledning och föreslå att skolan börjar tillhandahålla gratis mensskydd.

Ett annat alternativ är att ta upp frågan med elevrådet eller studentkåren, som ofta har en direkt kanal till skolledningen och kan driva frågan vidare. Genom att engagera fler i diskussionen kan ni öka chanserna att skolan inför gratis mensskydd som en del av sin satsning på jämlikhet och välmående.

Om det känns jobbigt att ta upp frågan själv kan du gå ihop med skolkamrater och starta en namninsamling. Genom att samla in underskrifter från elever som stödjer initiativet kan ni tillsammans lämna över listan till rektorn och visa att detta är en viktig fråga för många.

Här är ett exempel på hur du kan gå tillväga:
1. Samla ihop klassen eller ett kompisgäng och gå till din elevkår.
2. Elevkåren driver frågan vidare till lärare eller rektorer.
3. Rektorn kan sedan kontakta Herbox på vår webbplats.
4. Ni får välja hur många automater ni vill ha och hur ofta skolan vill ha påfyllning.
5. Automaterna och mensskydden skickas till er på några dagar.

Vi per Herbox har mycket erfarenhet av att hjälpa elever att nå fram till rektorer och beslutsfattare på skolor och finns här för att hjälpa dig att driva frågan på din skola eller universitet. Tveka inte på att höra av dig till oss! Du kan enkelt fylla i vårt kontaktformulär här så hör vi av oss för att hjälpa till.

 

Studentkårer kämpar för gratis mensskydd

Frågan om gratis mensskydd är viktig bland studenter och elever på skolor och något som många kämpar för. Bland många unga är gratis mensskydd en viktig del för att vardagen och skolan ska fungera. Men det kan också vara svårt att driva frågan från en enskild individ till ett skolinitiativ, därför är det viktigt att uppmana lärosäten att erbjuda sina elever gratis mensskydd. Det kan ta lång tid för eleverna att nå fram med sitt budskap och det krävs också mycket mod. Att erbjuda gratis mensskydd på skolan ska inte vara något som eleverna ska behöva kämpa för, det borde redan vara en självklarhet.
52% vet inte ens vem de ska fråga om mensskydd på skolan.

Herbox. Because education shouldn’t come with a tampon tax.