Milstolpar mot jämställdhet!
Herbox är med i utvecklingen och arbetar mot ett mer jämställt samhälle. Vi hoppas att gratis mensskydd snart kommer vara en självklar milstolpe mot ett bättre samhälle. Hur har det sett ut tidigare genom historien? Har samhället alltid varit jämställt? Nedan listar vi några av de viktigaste milstolparna för kvinnors rättigheter genom åren.
Vill ni vara med i förändringsarbetet mot ett mer jämställt samhälle?
1919
Kvinnor får äntligen rösta!
Att både kvinnor och män ska få rösta är väl en självklarhet? Dock har det tyvärr inte alltid varit så. Året 1919 läggs den första propositionen om kvinnors rätt att rösta. Den 24 maj samma år gick beslutet igenom, och 1921 blev första året då både kvinnor och män kunde rösta i valet. Äntligen var vi på väg mot ett bättre och mer jämställt samhälle, men det var fortfarande en lång väg kvar.
1927
Har kvinnor och män inte alltid haft tillgång till samma utbildning?
Nej tyvärr inte. Idag låter det väldigt konstigt att kvinnor inte kunde få samma utbildning som män. Fram till 1927 var detta tyvärr många kvinnors verklighet. 1927 skapades en ny skolreform där även flickor och kvinnor kunde få rätt till samma utbildning som män. Många flickskolor levde kvar under en längre tid och det var inte förens 1962 som flickskolorna slutligen stängdes ner helt.
1975
Ett internationellt kvinnoår
FN:s generalförsamling bestämde sig för att 1975 skulle bli det internationella kvinnoåret. Där fokus därmed låg på jämställdhet, utveckling och fred. I Mexiko samma år anordnades en världskvinnokonferens. Därefter blev även 8 mars känt som den internationella kvinnodagen.
Läs mer om FN:s globala mål
1979
En ny lag om jämställdhet införs!
1979 blev året då Sverige fick sin första jämställdhetslag. Lagen skulle framför allt främja kvinnor och mäns lika rätt i arbetsfrågor. Lagen skulle motverka diskriminering gällande likaså män som kvinnor.
2021
Sveriges första kvinnliga statsminister!
24 november 2021 händer det äntligen, nämligen att Sverige får sin allra första kvinnliga statsminister. Magdalena Andersson som är partiledare för Socialdemokraterna. Detta var ett särskilt stort steg för kvinnors rättigheter i Sverige.
2023
Är nästa steg gratis mensskydd?
Skottland blev det första landet att år 2020 införa gratis mensskydd. Vi på Herbox tycker det är dags för Sverige att agera. Vi har kommit väldigt långt med jämställdheten i samhället, men vi har fortfarande en lång väg kvar. Hoppa på tåget och tillgängliggör gratis mensskydd på arbetsplatsen du med, IDAG!