Hoppa till huvudinnehållet

Det är många tjejer och kvinnor som hör av sig till oss och undrar om man kan bada med mens. Det korta svaret är JA, man kan bada med mens! Men många har ändå frågor och funderingar kring det, så i den här artikeln kommer vi att täcka aspekter som är bra att känna till så att du kan känna dig trygg.

Att simma eller bada är ofta förknippat med avkoppling och njutning, men för många kvinnor kan frågor kring mens och badande skapa oro och osäkerhet. Går det att bada med mens? Är det säkert att använda tampong i vattnet? Ska man använda tampong eller binda? Vilka risker finns det egentligen? No need to worry! Vi har svar på alla dina frågor och lite till.

Du kan bada med mens!

Såklart, kan du bada med mens! Det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett dopp eller en simtur. Mens är något som halva befolkningen har och en naturlig del av livet, låt det inte stoppa dig från att göra de saker du vill.

Det finns många olika typer av mensskydd att välja mellan och beroende på vilket du väljer att använda finns det lite olika saker att tänka på när du badar. Men något som är gemensamt för alla sorters mensskydd är att du behöver byta mensskydd och duscha när man badat klart för dagen för att säkerställa optimal hygien.

Ekologiksa tamponger som ligger utspridd på ett vitt lakan.

Bada med tampong

Att bada med tampong är en av de mest effektiva lösningarna för att vara bekväm medan du simmar. När tampongen är ordentligt isatt fungerar det som en barriär som gör det säkert att bada utan läckage och förhindrar att vattnet kommer in i slidan.

Tampongen sitter inuti slidan och därför ser man inte heller mensskyddet vilket gör att det är mångas favorit när det kommer till att bada under sin menstruation.

Så länge kan du bada med tampong

Ja, hur länge kan man egentligen bada med en och samma tampong? Generellt sett kan du ha en tampong i upp till åtta timmar för att undvika risken för Toxic Shock Syndrome (TSS). När du badar bör du istället byta tampong var fjärde timma. När du tagit ditt sista dopp är det även viktigt att du byter tampong direkt och tvättar dig för att undvika risken för infektion.

Tips för att bada med tampong 

  • Byt tampong regelbundet, var fjärde timme, särskilt om du har varit i vattnet under en längre tid.
  • Se till att tampongen är ordentligt isatt för att undvika läckage.
  • Tvätta alltid händerna innan du sätter in tampongen.
  • Tampongen ska vara bekväm och inte kännas när den sitter i slidan.

    Bada med binda

    Vi rekommenderar att inte bada med binda. Tekniskt sätt går det att bada med binda, men det är inte ett lika effektivt alternativ. En binda absorberar inte bara menstruationsblod, utan även pool- eller havsvatten, vilket göra den både obekväm och ge sämre effekt. Dessutom sitter bindan på trosorna, vilket gör att många väljer bort bindor som alternativ när badar. Istället föredrar de flesta kvinnor använda tampong eller menskopp när de ska bada.

tre tjejer som är oroliga för oväntad mens sitter på en bänk i en simhall

Bada med menskopp

 

Att bada med en menskopp är ett bekvämt och miljövänligt alternativ. Med menskoppen kan du bada och sola under hela dagen till skillnad från tampong som du behöver byta efter att du badat klart eller var fjärde timme om du badar under en hel dag. Menskoppen sitter tätt mot slidväggarna vilket gör att den är läckagefri och inget vatten kommer in.

Menskoppen är konstruerad för att vara din pålitliga kamrat, som en osynlig vän som skyddar dig från läckage och låter dig njuta av att bada utan oro. En kombination av materialet och formen på menskoppen gör att den sitter på plats och ger dig frihet att njuta av att bada istället för att känna dig orolig.

Det som är viktigt att tänka på när man badat klart med menskopp är, precis som annars, att rengöra menskoppen noggrant enligt tillverkarens instruktioner så att menskoppen upprätthåller dess hygieniska egenskaper. Glöm inte att alltid hantera menskoppen med rena händer.

Bada med badtrosa

Badtrosa är ett perfekt skydd för dig som kanske inte är bekväm med att använda tampong eller menskopp. Den ser helt enkelt ut som en vanlig trosa men med ett inbyggt mensskydd. 

Trosan är diskret men bekväm och ett säkert alternativ att bada med! Men badtrosor ska inte blandas ihop med menstrosa. Menstrosor rekommenderas inte att bada med eftersom tyget oftast inte är gjort av ett material anpassat efter att bada. 

Bada utan mensskydd

Du kan bada utan mensskydd! Menstruationsblodet kommer inte att strömma ut i vattnet som många tror. Trycket från vattnet gör istället att det mesta blodet stannar i slidan. Däremot kan det rinna ut när man klättrar upp ur vattnet.

Självklart kan du bada utan mensskydd hemma. Men när det kommer till att bada på offentliga platser som badhus, pool, eller på spa bör man ha ett mensskydd. Utan skydd finns det risk för läckage, vilket kan vara jobbigt och obekvämt. Ska du bada utan skydd offentligt, är det bäst att göra det när din mens är lätt.

Risk för infektion ökar ej i badet

Risken för infektion ökar INTE när du badar med mens. Det finns en allmän missuppfattning om att när man badar med mens så ökar risken för infektioner. Men sanningen är att risken för infektioner inte ökar för att du badar under din menstruation.

Dock man är något mer mottaglig mot infektioner under sin menstruation. Däremot är det viktigt att byta mensskyddet direkt efter badet och att man tvättar sig noga för att minimera risken för bakterietillväxt.

Två tjejer som bara i simhall med skolan

Mens och simning i skolan

Vi vet att det kan kännas jobbigt att simma med klassen som det är och det kan kännas ännu jobbigare när man har mens. Du är inte ensam om att känna så, men vi är här för att berätta att du inte har någonting att oroa dig för.

Att använda en badtrosa är ett bra alternativ när man ska simma med klassen på idrottslektionerna. De ser ut som helt vanliga badkläder, men som absorberar mensen och hindrar läckage.

Badtrosan hjälper till i stor utsträckning men vid riklig mens kan det vara bra att ha ett kompletterande mensskydd för att vara på säkra sidan, till exempel en tampong.

När du badat klart med badtrosan är det viktigt att rengöra den. Oftast följer en fuktpåse med när du köper badtrosan. Den används för att förvara badtrosan när den är blöt efter användning vilket hjälper till att förhindra fukt och lukt i väskan. Fuktpåsen absorberar fukten från badtrosan och på så sätt hjälper det att badtrosan håller sig torr och fräsch tills att du kan tvätta den.

Poolvatten i simhall

Bada i pool med mens

Du kan bada i pool med mens! Tänk bara på att det kan vara bra att använda en tampong, badtrosa eller en menskopp för maximalt skydd och bekvämlighet, så att du slipper att oroa dig för läckage. Att bada i pool med mens är inget du behöver oroa dig för!

Kan klor påverka mensen?

Bada i klorvatten under menstruationen påverkar inte menscykeln. Däremot kan klor i poolvattnet irritera känslig hud och slemhinnor. Det kan förvärra eventuell hudirritation som kan uppstå under menstruationen.
För att minska risken för hudirritation är det bra att duscha både före och efter att du badar i klorvatten för att duscha bort klor och andra kemikalier från huden. Det kan vara bra att smörja in sig med en återfuktande kräm för att återfukta huden och minska torrhet och irritation.

tjej och kille som hoppar från en båt ner till havet med berg i bakgrunden.

Bada i badkar med mens

Du kan bada i badkar under din mens. Du kan använda menskopp, tampong eller binda om du vill, men det går lika bra att inte använda något mensskydd alls. Mensblodet kommer inte att färga vattnet eller lämna några spår efter sig när du ligger i vattnet. När du reser dig upp kan det rinna ut och hamna i vattnet, men vad gör det?

Bada i havet med mens

Det är klart du kan bada i havet med mens! Många kvinnor väljer att fortsätta med sina vanliga vattenaktiviteter under mensen. Att bada i havet kan vara både uppfriskande och avkopplande.

För att göra det så bekvämt som möjligt kan det vara bra att tänka på att använda mensskydd medan man badar i havet, speciellt om du vill undvika läckage. Kom ihåg att ta med dig extra mensskydd, då det är viktigt att byta mensskydd efter att du badat klart för dagen oavsett vilket mensskydd du använder.

Kan ett bad leda till att mensen kommer?

Nej, att bada leder vanligtvis inte till att mensen kommer. Menstruationscykeln styrs av andra faktorer som hormoner och påverkas inte direkt av aktiviteter man gör. Självklart kan mensen komma när du badar, men det beror antagligen inte på just badandet i sig, utan att det var dags helt enkelt. 

Kommer blodet att rinna så fort man går upp ur vattnet?

När du badar och är i vattnet skapas ett tryck från vattnet, det är en effekt som ofta hindrar menstruationsblodet från att rinna ut. Men när du går upp ur vattnet, speciellt om du ställer dig upp, kan blodet börja rinna igen.
Oftast är det inte stora mängder blod men vi rekommenderar att bada med lämpligt mensskydd som tampong, menskopp eller badtrosa om du vill undvika det när du går upp ur vattnet.

Kvinna som simmar i ett badhus.

Fördelar med att bada när du har mens

Japp, du läste rätt. Det finns faktiskt en rad fördelar med att bada under sin menstruation. En av fördel är att det kan vara otroligt avslappnande och lindra eventuell mensvärk. Vattnets värme kan bidra till att musklerna slappnar av och att kramperna minskar.

Att träna, exempelvis att simma, har också sina fördelar. Motion generellt kan bidra till att lindra mensvärk och kramper, när man tränar frigörs endorfiner och blodcirkulationen ökar.

Kan ett bad leda till att mensen kommer? 

Nej, att bada leder vanligtvis inte till att mensen kommer. Menstruationscykeln styrs av andra faktorer som hormoner och påverkas inte direkt av aktiviteter man gör. Självklart kan mensen komma när du badar, men det beror antagligen inte på just badandet i sig, utan att det var dags helt enkelt.

Kommer blodet att rinna så fort man går upp ur vattnet?

När du badar och är i vattnet skapas ett tryck från vattnet, det är en effekt som ofta hindrar menstruationsblodet från att rinna ut. Men när du går upp ur vattnet, speciellt om du ställer dig upp, kan blodet börja rinna igen.

Oftast är det inte stora mängder blod men vi rekommenderar att bada med lämpligt mensskydd som tampong, menskopp eller badtrosa om du vill undvika det när du går upp ur vattnet.

Mensfläckar på badkläder

När det kommer till mensfläckar på badkläder kan det vara en frustrerande upplevelse, men det är något du inte är ensam om. Vi kan nästan slå vad om att varje kvinna någon gång (eller många gånger) under sitt liv fått en mensfläck på trosorna.

Det finns sätt att hantera mensfläckar på ett effektivt sätt. Om man använder mensskydd minskar risken för läckage, men om incidenten redan är framme bör du skölja badkläderna i kallt vatten så snabbt som möjligt för att förhindra att fläcken sätter sig.

Använd sedan en mild tvållösning för att behandla fläcken innan du tvättar plagget som vanligt. Kom ihåg att mensfläckar är helt naturliga och absolut inget att skämmas över!

Bada utan bekymmer 

Slutsatsen är att du absolut kan bada med mens, och det finns inget som hindrar dig från att njuta av din tid i vattnet. Med rätt skydd och några enkla försiktighetsåtgärder kan du känna dig trygg och bekväm med att bada under din menstruation.
Vi vill att kvinnor ska känna sig trygga och självsäkra i alla situationer, även när de badar. Att bada ska du kunna göra när du vill.

Oavsett dag i månaden!

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/konsorgan/mens-blodningar-och-flytningar/mensvark/
https://dozapotek.se/rad-och-tips/bada-med-mens.html
https://www.apoteket.se/tema/mens/vanliga-fragor-svar/